top of page
Cerca
  • Immagine del redattoreProvincia S. Elisabetta

Национална младежка християнска среща в България



Събота 9 април започна с Младежка среща.

В светлината на предстоящия през 2023 г. Световен ден на младежта в Лисабон, Епископската конференция на Католическата църква в България организира подготвителна среща за млади хора от цялата страна. През деня те размишляваха върху избраната от папата тема: „Мария стана и тръгна бързо“. Събитието се проведе в католическата енория "Св. Йосиф" в София в синодален контекст е мотото, под което се проведе срещата. „За синодална църква: общение, участие и мисия“.


Денят започна в 10.00 ч. с приветствено откриване от енорийския свещеник отец Ярослав Бабик, който се обърна към участниците със същите думи, казани от папа Франциск: „Младите хора в действие в синодална църква“.

От 10.30 до 12.00 часа беше подготвена покаяна молитва с възможност за изповед. Следобед част от програмата включваше конференция на тема: "Призивът на младите хора към святост" и работа в дискусионни групи.




СВИДЕТЛСТВО НА УЧАСТНИК ОТ РАКОВСКИ
“Националната Младежка Християнска Среща се заражда като идея за единение на християните в България. Срещите празнуват и градят основата на бъдещата църква в лицето на младежите, които държат в ръцете си мисията на нашата вяра. Живеем в трудни времена , в които Господ ни поднася предизвикателствата на световна пандемия, бича на войната, икономическа, социална и демографска криза. Заобиколени сме от свят, отдаден на страх и неверие. Време, в което всеки пази първо себе си, отдалечавайки се от общността и Христа. Време, в което всеки, поемайки по своя път, се отчуждава от ближния си.
За нас, юношите и младежите в България, възобновена национална младежка среща дава надежда и сила за ново начало, както и е ясен знак за желание от нашите пастири, да живеем в духа на църквата и единството в Христа. Завръщането на националните младежки дни и срещи е подарък и благословия от Бог и нашите духовни водачи.
Националната Младежка Християнска Среща се проведе в католическата катедрала "Св. Йосиф" в София, като събра над 80 младежи от цялата страна и всяко кътче, където бие сърцето на вярата в нашата китна страна. Духът на срещата протече в приятелска атмосфера, в която свободно може да споделим общата вяра в Бог и без страх и предразсъдъци да му позволим да бъде между нас и в нас. Срещата също се проведе в симбиоза с усещането на споделяне и отвореност на църквата към младите сърца по примера, започнат от папа Франциск за преоткриване на „синодалността“ в цялата Католическа църква.
Темата „За синодална Църква: общение, участие и мисия", засяга всеки един от нас и нашите пастири с окуражение подчертаха важността на участието на младежта в живота на всяка енория. Монс. Румен Станев със своето пастирско слово, съдържащо мъдростта на зрелостта във вярата, но и пламъка на младостта, ни призова и мотивира в нашето участие в името на бъдещето.
За мен възможността да бъда част от тези среща е една огромна благодат, тъй като всички младежи и вярващи създаваме едно национално приятелство между нас, което е благословено от Бог. Емоциите, впечатленията и моментите по време на събитието винаги са изключително силни и оставащи един красив отпечатък у мен и успяват да ме заредят положително с вяра, искрена радост, и усещане на единение. Тази година най-силно лично мен ме развълнува посланието за с изключителна дълбочина, но и семплота на засегната тема за връзката между вярата на младия човек и изборите, които правим по пътя на живота си. Той подчерта важността от кураж, постоянство и любов в нашия духовен живот, защото има изпитания и трудности, когато „ Обичаме това, в което вярваме, но трябва и да вярваме в това, което обичаме.“. За мен кулминацията на срещата бяха свидетелствата в споделянето по групи, в които участниците в свободен формат разказаха за намирането на вярата и Бог. Аз съм израснала зачената в семейство със силна набожност, но има една неописуема емоция, когато някой реши да сподели частица от пътя на намирането на Христос, особено ако е в било в по-зрелите години на живота наистина блести вярата на душата и нейната чистота и искреност. Разбира се, всичко това беше съчетано с много моменти на радост, весел обяд, споделяне, литургия, и моменти на единна синодалната Църква.
С нетърпение очаквам бъдещите срещи, в които ще имаме възможност да сме заедно и да подсилим приятелството между нас и Бога. Благодаря от сърце на всички организатори, но най-вече на Бог за тази благодат да сме всички заедно заради Него. "

Срещата на младите хора завърши със Света литургия,

отслужена от монс. Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България. Неговото желание и препоръка е да има голяма хармония между пътуването към СМС в Лисабон и следсинодалното пътуване. "Не пренебрегвайте гласа на Бог, който ви подтиква да се изправите и да вървите по пътищата, които Той е подготвил за вас – допълни монс. Пройков. „Като Мария и с нея, бъдете носители на нейната радост и любов всеки ден. Мария стана и бързо отиде и набързо отиде при братовчедка си. Винаги готов, винаги забързан, но не и тревожен“, беше последното пожелание, взето от следсинодалното апостолско увещание Chritus Vivit.


Сестрите в България


4 visualizzazioni
bottom of page